Sunday, December 30, 2012

Lahirnya Kaum “mualim” berbibir Unta di Memali !! kah..kah..kah..


Bila Si-jahil mengaku “mualim” maka lahirlah kumpulan berbibir unta!!

Kah..kah..kah..
Kah..kah..kah..
Kah..kah..kah..

JAHIL murakkab...inilah masalahnye bila dah BODOH tapi tak mahu belajar…… dan lebih CELAKA lagi bila Si jahil mengaku “alim” akhirnya kemungkaran diajar “tutup” buku !!

“Saya benar-benar tidak tahu perbuatannya itu sewaktu pernah bersamanya dalam PAS dahulu, kerana kalau tahu sudah tentu saya akan menasihatkannya”

Kah..kah..kah…
Kah..kah..kah..
Kah..kah..kah..Inikah bentuk “nasihat”  dari seorang “mualim” pada Si Jahil Murakap  [Cikgu Non] yang kononnya bernasib malang kerana berada dalam kumpulan usrah yang ahli-ahlinya jahil murakab?!!!.

”......"Wlpun pacop [MENYELEWENG ] tapi jasa dia pun besaq.Sikit2 silap tu tutup bukulah dia pun makluk baharu..”

Bagus juga kalau mualim tersebut dapat senaraikan siapa kumpulan usrahnya yang mengajar kumpulan mereka agar sesuatu kemungkaran itu diselindung dengan cara ditutup “buku” begitu saja agar bangkainya tidak berbau…Apakah ini sekumpulan Usrah “mualim” tersebut yang terdiri dari sekelompok kaum, yang bibir mereka seperti bibir unta? Seperti yang dijelaskan dalam Tafsir al Qurtubi dibawah ini…

Tafsir al Qurtubi, Dari Abi Said al Khudri
قال رسول الله صل الله عليه وسلام

Di masa aku, diIsraqkan, ku lihat sekelompok kaum, bibirnya seperti bibir unta dan ada orang yang ditugaskan membukanya lalu memasukkan batu-batu panas dari neraka ke mulutnya hingga keluar dari duburnya. Aku bertanya “Ya Jibril, siapakah mereka itu? Jibril menjawab “Itulah orang yang memakan harta anak yatim dengan aniaya.

“ kaum yang berbibir unta ini kononnya memohon doa agar janganlah pula C.N al-afghani ini membuat kesilapan kedua selepas keluar dari kerja mengkafir, terjebak pula dengan kerja membantu mempertahankan kerajaan Umno yang penuh dengan kemungkaran”

Kah..kah..kah..
Kah..kah..kah..
Kah..kah..kah..

Firman-Nya lagi dalam ayat 79 surah al-Maidah yang bermaksud : 

["Mereka sentiada tidak berlarang-larang (sesama sendiri) dari perbuatan mungkar (derhaka dan ceroboh), yang mereka lakukan. Demi seseungguhnya amatlah buruknya apa yang mereka lakukan."]

[" Sesungguhnya di kalangan kamu yang melihat perkara mungkar, hendaklah dia mengubah dengan tangannya, kalau tidak berkuasa mengubah dengan tangan ,maka dengan lidah, kalau tidak berkuasa dengan lidah, maka benci di dalam hati, itulah tanda selemah-lemah iman." ]…

.......dan jangan sesekali kamu menutup “buku” diatas kemungkaran yang dilakukan..dengan alasan jasanya yang besaq atau janganlah engkau pandai2 untuk membela kerana kamu memperolihi untung darinya…[......ini GMC yg cakap]

Kah..kah..kah…

Dan akhir sekali janganlah kerana dianugerahkan kontrak Singn Bord saja kamu sanggup berada dalam sekelumpuk kaum yang berbibir  unta !

Kah..kah..kah…

Cerita ini bukan rekaan tetapi benar2 belaku dalam negeri Kedah “Belanda”

Komentar :

ada 0 comments ke “Lahirnya Kaum “mualim” berbibir Unta di Memali !! kah..kah..kah..”

Post a Comment

Pemilik Blog tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang di buat.

Labels

 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

© 2010 Tempe Template. Modified by GMC.

Fresh Template by NdyTeeN.