Friday, July 17, 2009

BEZANYA MEREKA.....DULU DAN LA.

Dewan Ulama PAS dulu.(Pertubuhan Ulama)...ulama Se- Malaya.

Kepulangan Sheikh Abdullah Fahim, seorang ulamak dan guru di Masjidil Haram ke Tanah Melayu pada 1922 telah mencetuskan pemikiran baru tentang perjuangan kemerdekaan di kalangan rakyat negara ini.

Sheikh Abdullah Fahim atau nama sebenarnya Abdullah bin Ibrahim adalah ulamak berdarah campuran Arab-Pattani yang berasal dari Makkah.

Beliau dilahirkan di Kota Suci pada 1869 di mana ayahnya, Sheikh Ibrahim bin Tahir adalah guru di Masjidil Haram semenjak berhijrah dari Pattani ke Kedah, kemudian ke Seberang Perai sebelum ke Makkah ketika berlakunya Perang Pattani-Siam pada 1830-an.

Dengan keistimewaan beliau sebagai anak seorang ulamak di Makkah, Haji Abdullah telah mengambil kesempatan untuk mendalami pelbagai ilmu agama di sana.

Sepanjang pengajiannya, Haji Abdullah telah berjaya menguasai ilmu-ilmu agama seperti usuluddin, fiqh, tasawuf dan tarekat, tafsir al-Quran, hadis, falak serta ilmu alat seperti arudh dan qawafi dalam rumpun sastera Arab.


DEWAN ULAMA LA..(Pertubuhan Islam)la
...Islam se-Malaysia.

Nik Abd Aziz ---------> Nik Mat (Raja Mohammad) -----------> Raja Banjar ------> Raja Majam X Raja Abdullah ---------> Raja Kechik ---------> Raja Mohammad --------> Raja Abdullah ---------> Raja Abdul Rahman (Raja Mir) ---------> Raja Dewi X Raja Kecil Sulong (Raja Jembal VI (T.M:1721-1725)) ---------> Raja Sungai ---------> Raja Sakti X Puteri Mani Kemeyan (Raja Jembal (Sultan Kelantan IV (T.M: 1638-1649)) ---------> Raja Gombak (Sultan Kelantan III) ---------> Sultan Mansur Shah (Sultan Kelantan II) ---------> Sultan Iskandar Shah (Sultan Kelantan I) ---------> Radin Mas Aria DiGunung (Sultan Baki Syah) ---------> Raja Bharubbasa (Sultan Mahmud (Raja Lankasuka)) ---------> Raja Tilam (Raja Sang Tawal) ---------> Raja Sakranta (Maharaja Jawaka) ---------> Raja Surendra (Maharaja Suran) ---------> Maharaja Srimat Trailokyaraja Maulibhushana Warma Dewa (Brahma)

Pendidikan:KETURUNAN WARMA DEWA(BRAHMA)

� Sekolah Kebangsaan Kedai Lalat (3 Bulan). - 1936
� Sekolah Pondok Tok Kenali Kubang Kerian.
� Sekolah Pondok Tok Guru Haji Abbas Besut, Terengganu.
� Universiti Deobond, India � 1952.
� Lahore, Pakistan � Ilmu Tafsir Quran � 1957.
� Universiti Al-Azhar, Mesir � Ijazah Sarjana Muda Pengajian Bahasa Arab.
� Universiti Al-Azhar, Mesir � Sarjana Perundangan Islam.
Pekerjaan:

� Guru Sekolah Menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Panchor.
� Guru Sekolah Menengah Agama Darul Anwar, Pulau Melaka.
� Penyelia Kelas Dewasa � KEMAS.
� Guru Sekolah Menengah Maahad Muhammadi, Kota Bharu.

Politik:

� 1967 � Daftar sebagai ahli PAS.

Komentar :

ada 0 comments ke “BEZANYA MEREKA.....DULU DAN LA.”

Post a Comment

Pemilik Blog tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang di buat.

Labels

 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

© 2010 Tempe Template. Modified by GMC.

Fresh Template by NdyTeeN.