Sunday, November 20, 2011

RAHSIA KEMENANGAN UMNO/BN DI KEDAH PRU13 !! kah..kah...kahhhh


Penyokong PAS menyokong UMNO secara 'senyap'
Kerana terpaksa mengubah arah selepas rasa keliru dengan fahaman parti pembangkang itu yang didakwanya semakin bercelaru sejak kebelakangan ini….bukan dialami di Kelantan saja malah di Kedah.

Selain dari factor kecelaruan sejak PAS bersekongkol dengan kapiaq harbi DAP,kecelaruan ini juga belaku kerana kerakusan beberapa pemimpin PAS Kedah termasuk Azizan Razak sendiri.

Isu Agama isu yang cukup jelas menampakkan PAS Kedah semakin celaru dan haru biru,seterusnya membawa kepada penyokong PAS secara senyap2 dan ada yang teranng2 SUDAH mengubah sokongan pada UMNO.

selain dari isu penyonglapan Wang tabung Memali dan lain2 kegagalan kerajaan PAS yang cakap langsung tak bikin,selain dari masalah Kroni !!

        [Diantara Penasihat 25% Azizan Razak yang akan memnyumbang Kemenangan pada UMNO dalam PRU13 nanti! Insyaallah]

Isu Agama;Fartor Utama...Ruj Usul dari PAS2 kawasan;

[Inilah diantara sebab Penyokong PAS menyokong UMNO secara 'senyap' ] di Kedah dan tercetusnya Demontrasi menentang kepimpinan Azizan Razak,hingga membawa kepada Agenda merampas takta Azizan Razak….yang kononnya mirip kearah UMNO !!]

AGAMA:

1 : Ahli- ahli sangat mengharapkan aktiviti amar maaruf nahi mungkar disusun dari peringkat negeri ke kawasan2 segera mungkin dan perlu diperbanyak, diperhebatkan.Kita bimbang kemurkaan Allah bila diberi kuas tidak melaksanakan amar maaruf nahi mungkar,Allah akan turun bala pada kita.

Contoh :

Diwujudkan squad sukarelawan pencegah maksiat di tiap-tiap daerah.Skuad sukarelawan ini perlu diberi kursus dan latihan untuk kerja-kerja yang mantap dan berkesan.
Laporan-laporan di dapati di pekan-pekan besar,maksiat dari golongan muda bertambah buruk,bukannya berkurangan mungkin disebabkan tidak ada penguatkuasaan yang berkesan.

Kempen solat,kempen menutup aurat dengan cara dan jaya yang menarik dan penuh hikmah perlu dirancangkan.

( DMPKP / DMPNK )

2: Oleh kerana memerintah negeri merupakan satu masuliah yang berat yang akan di pertanggungjawabkan dihadapan Allah SWT dan rakyat / ahli ingin melihat pembaharuan pemerintahan secara islam dan perubahan perubahan yang positif. 

Menteri Besar,Exco sebenarnya terdedah pada terlalu banyak kriticsim berpunca daripada kekurangan dan kelemahan yang berkemungkinan disebabkan tidak ada impart system yang berkesan dan kurang pengalaman dalam pentadbiran

Rata-rata Ahli menyebut kerajaan tidak pandai memerintah,slow sanagt.Ahli merasa resah tidak faham apa yang sedang dilakukan kerajaan. 

Exco, pemimpin pemimpin negeri perlu lebih berlapang dada menerima muhasabah muhasabah kerna ada pemimpin yang melenting menghertak ahli yang memberi cadangan positif dan teguran membina.

Exco yang dilantik dah mula mengenepikan rakan-rakan yang telah sama sama berjuang dulu dan memperlihatkan tindakan-tindakan tidak mahu syur ( berbincang dengan rkan-rakan ahli terus membuat tindakan ). Ini sangat membahayakan masa depan parti dan imej Islam.

Ingin kita mencadangkan supaya perkara seperti diatas tidak terus berlaku dan pemerintahan dilihat lebih telus dan diyakini-Diwujudkan Majlis Syura Negeri yang terdiri dari ulama dan golongan individu yang terpilih berdasarkan kepakaran di berbagai bidang dan ketaqwaannya

Majlis Syura Negeri akan berberanan memberi nasihat dan teguran dan juga mementau semua EXCO PAS yang ditugaskan.
Dengan wujudnya majlis syura negeri akan lahirlh :

A ) Negeri dibawah kepimpinan ulama

B ) Parti mengusai kerajan

C ) Konsep amal jmal dan syura dapat disuburkan yang ajan membawa keberkatan dalam kepimpinan.

Ahli teras dri Dewan Ulama Dewan Pemuda Muslimat merupakan asset yang sanagt penting bagi menentukan kelangsungan perjuangan Parti. Tapi hakikatnya setelah PAS menang di Kedah ramai ahli teras rasa terpinggir kecewa cadangan dan teguran mereka kurng diambil perhtian dan mereka kurang dan tak dilihat dlam banyak program.

Dicadangkan di jemput ahli teras dalam branstorming hala tuju PAS atau Negeri Kedah agar mereka berasa kebersaman idea-idea mereka. Barulah lahir kesungguhan dan merakalah yang akan mempertahankan dan menyelamatkan Parti.Tapi kalau dibiarkan ahli teras terus kecewa siapa lagi yang dihrapkan untuk membantu mempertahankn parti…..dan perjuangan ini.

( DMPKP / DMPNK )

3 ) Cadangan : Suasana Islamik di Wisma Darul Aman perlu dipertingkatkan dan dimantapkan.Semua warga Wisma perlu ditarbiyah dan diberi kursus agar dapat mencerminkan akhlak dan budaya kerja yang baik.

( DMPKP /DMPNK )

4) Wujudkan tempat solat berjemaah untuk pekerja disemua peringkat mulakan kerja di Wisma dengan tazkirah ( PA system ) dan tafsir Al-Quran atau bacaan Al-Quran atau doa.

( DMPKP / DMPNK )

5 ) Rata-rata rakyat tertunggu-tunggu nak melihat dasar kerajaan PAS,janji dalam manifesto pilihanraya dilaksanakan atau tidak. Rakyat belum nampak.kata mereka apa yang kita Nampak keadaan yang lebih teruk.

Mereka rasa kerajaan sekrang lemah membuat UMNO dalam zon selesa.UMNO gembira kerana tak ada tindakan drastic. Mereka masih mampu berkuasa mereka memuji-muji pimpinan lama itulah yang dilihat oleh rakyat.

Cadangan:

Diadaka blue print Kerajaan Negeri Kedah yang menjelaskan hala tuju kerajaan misi,visi dan pelan tindakan yang realistic dipantau,diperkasakan.

Tiap-tiap Exco dicadangkan ada satu team penasihat terdiri dari individu yang komited dalam jamaah untuk memastikan tanggungjawab dilaksanaka dengan optimum.

Kekurangan dapat diatasi dengan segera dan terbaik mengawasi Exco daripada penyelewengan dalam aspek akhlak dan perbelanjaan.Kata Saidina Umar yang bermaksud :

“ Hisablah dirimu sebelum kamu dihisabkan oleh Allah AWT”

Jangn terlalu leka dengan pujian pujian dari UMNO kerana ini akan melekakan . Cukuplah pujian memberi muhasabah pada kita. Jangan lah terlalu lambat nak buat AMAR MAARUF NAHI MUNGKAR takut akan datang halangan demi halangan.

( DMPKP / DMPNK )

6 ) Apakah tindakan untuk membuktikan kesungguhan pihak kerajaan memperkenalkan dasar Islam memandangkan :

A) Gagal mengawal peniaga makanan muslim yang tidak menghormati bulan Ramadan dengan menjual makanan pada siang hari sebelum jam 3 petang

B) Gagal membuat perubahan untuk menangani masalah social seperti pelacuran,pondan,khalwat di tempat awam.

C) Gagal mengawal pusat hiburan yang beroperasi hingga lewat pagi.

D) Gagal mengawal pusat perjudian spt kedai ekor haram,permaianan berkomputer yang semakin banyk sekarang.

E) Gagal menangani isu karaoke kampong yang makin berleluasa.

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

7 ) Berapa kalikah mesyuarat Ahli Agama Islam Kedah diadakan selepas Pakatan Rakyat berkuasa memandangkan terdapat banyak perkar a tidak dapat diselesaikan.

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

8 ) Mencadangkan semua pasaraya besar seperti TESCO,PACIFIC & GIANT mengumumkan masuknya waktu sembahyang ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

9 ) Dicadangkan agar tumpuan diberikan kepada aspek pembangunan insan dan perkembangan Islam ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

10 ) Mengapakah masih terdapat program-program berunsur maksiat khususnya program rasmi kerajaan negeri seperti nyanyian dan sebagainya ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

11 ) Apakah tindakan kerajaan bercadang untuk mewajibkan seluruh kakitangan awam beragama Islam yang berkhidmat di negeri Kedah menutup aurat dengan sempurna ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

12 ) Adakah pihak-pihak kerajaan mempunyai “think thank” dalam memikir dan merealisasikan nilai-nilai Islam sebagai panduan hidup ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )


13 ) Apakah relavan bagi pihak Menteri Besar menghadiri majlis keagamaan seperti sambutan Deepavali kerana ia menyentuh saol akidah ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

14 ) Bilakah Institusi Imam ( Maahad Imamah ) akan ditubuhkan ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

15 ) Bagaimanakah kerajaan menerapkan konsep Ubudiyah Masualiyah & Itqan kepada seluruh kakitangan kerajaan di negeri Kedah ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

16 ) Apakah pandangan kerajaan terhadap penajaan syarikat judi seperti Genting seperti yang tertara pada tiket bola ?

( PAS KAWASAN KUALA KEDAH )

17 ) PAS memerintah Kedah dengan izin Allah.Sebelum memerintah kita selalu canang kita akan laksanakan Islam dalam segenap bidang. Kita bagi contoh Madinah yang rakyatnya majmuk berjaya melaksanakan Islam. Kita tegaskan kita mesti menegakkanmaaruf dan menghapuskan mungkar. Hari ini rakyat,khususnya ahli PAS hendak melihat benda ini berjalan. Setakat ini rata-rata ahli PAS belum Nampak dengan jelas akan hal ini. Dicadangkan kerajaan bentangkan atau kerangka masa ( time frame ) kea rah melaksanakan cita-cita tersebut dan disebarkan seluas mungkin.

( PAS KAWASAN JERLUN )

18 ) Dalam masa terdekat dicadangkan kerajaan naikkan papan-papan tanda adab berpakaian menutup aurat bagi orang islam dan berpakaian sopan bagi bukan islam di tempat-tempat yang strategic. Begitu juga mewajibkan dengan segera kakitangan kerajaan,kakitangan badan berkanun dan kakitangan GLC berpakaian menutup aurat dan sopan. Isteri-isteri pimpinan perlu menunjukkan contoh berpakaian menutup aurat yang sempurna.

( PAS KAWASAN JERLUN )

19 ) Apakah perancangan dan tindakan yang telah diambil untuk mengurang dan menghapuskan pusat-pusat perjudian,miniman keras dan pelacuran ?

( PAS KAWASAN JERLUN )

20 ) Apakah perubahan-perubahan mengenai Islam yang telah dilakukan oleh kerajaan sepanjang 7 bulan memerintah ?

( PAS KAWASAN JERLUN )

21 ) Seboleh mungkin kita kena kuasai Jabatan Agama dan Jabatan Zakat. Kita kena gunakan sepenuhnya kekuasaan dan keupayaan mereka untuk laksanakan Islam sepenuhnya. Kena atur pemimpin/pendakwah/NGO kita boleh menguasai masjid untuk mentebarkan Islam melalui khutbah,kuliah,kursus atau seumpamanya.

( PAS KAWASAN JERLUN )

22 ) Selepas 7 bulan PAS memerintah nampaknya perlaksanaan Islam,khususnya NAHI MUNGKAR masih gagal untuk dilaksanakan oleh kerajaan negeri. Berikut adalah antara kepincangan yang dapat dilihat:

a ) Tidak Nampak apa-apa tindakan ( sekurang-kurangnya langkah awal dan berfasa ) untuk mengharamkan arak dan judi.

b ) Tiada enakmen yang jelas berhubung hiburan, atau garis panduan berhubung halal haram dalam persembahan.

c ) Tiada tindakan terhadap kelab hiburan yang beroperasi sehingga melebihi waktu ditentukan

d ) Tiada peraturan berhubung etika berpakaian,sekurang-kurangnya untuk umat Islam sahaja.

e ) Tiada peraturan berhubung pengiklanan.sehinggakan ilkan tidak menutup aurat bebas dipaparkan.

f ) Tidak ada usaha langsung untuk merobohkan pusat pelacuran dan kegiatan pondan di Tanjung Bendahara. Salah satu tempat yang jadi tapak kegiatan maksiat tersebut adalah tanah wakf Majlis Agama Islam.

g ) Tiada langkah berkesan untuk bertindak terhadap pihak yang tidak menghormati bulan Ramadhan dimana meraka bebas berniaga sejak awal pagi.

h ) Tiada langkah berkesan untuk menghapuskan aktiviti muqaddimah zina di tempat-tempat berleluasanya kegiatan tersebut

I ) Arak dijual dan diminum bebas di Langkawi Permata Kedah, sehingga kelihatan hilang identity Islamnya sedangkan Kedah diperintah oleh parti yang memperjuangkan Islam.

j ) Dalam manifesto pilihanraya PAS berjanji untuk wujudkan Pusat Latihan Imam di Masjid Zahir. Apabila KDYMM Tuanku Sultan dikatan tidak memperkenankan dibuat di masjid tersebut,pihak kerajaan membatalkan terus dan tidak pula bercadang untuk dubuat di tempat lain.

k ) Majlis Agama Islam,Jabatan Agama Islam dan Jabatan Mufti tidak dapat diselaraskan untuk memperkukuhkan perlaksanaan Islam di negeri ini.

l ) Kekurangan tenega kerja di jabatan Agama Islam terutama, terutama Bahagian Penguatkuasaan menyebabkan mereka tidak dpat menjalankan tugas dengan berkesan

m ) Jabatan Agama Islam tidak diketuai oleh orang yang tidak mempunyai fikrah Islam yng jelas,sebaliknya oleh seorang beks pegawai tadbir daerah yang dikaitkan dengan isu penyelewengan balak.

n) Tidak ada usaha yang jelas dan bersungguh-gungguh oleh Majlis Agama Islam dan Jabatan Agama Islam untuk memperkasakan pernan masjid selaras dengan dasar Islam yang dibawa oleh PAS sebagai kerajaan yang memerintah.

o ) Kakitangan Jabatan Agama Islam umumnya tidak menjalankan tugas dengan bersungguh-sungguh dan efisyen sehingga dianggap sebagai jabatan kerajaan negari yang paling lembab.

p ) Usaha dakwah tidak dilakukan dengan berkesan untuk seluruh anggota masyarakat,sebaliknya hanya bertumpu masjid atau di kalangan orang yang sudah sempurnanya Islamnya.

q ) Tiada satu program khusus untuBBBk pegawai tadbir dan kakitangan kerajaan berhubung penerapan pemahaman Islam yang sebenar.

r ) Rakyat umumnya melihat bahawa tidak ada perbezaan dari aspek PERLAKSANAAN ISLAM diantara sewaktu PASdiperintah loeh BN yang toughut dan PAS yang berjuang atas landasan Islam.

Maka Ahli Jawatankuasa PAS Kawasan Alor yang mengadakanprogram cambah fikiran pada

2 November 2008 DENGAN SEBULAT SUARA mencadangkan supaya :

a) Menteri Besar YAB Seri Azizan Abdul Razak yang memegang terlalu banyak potfolio ( 8 potfolio ) supaya melepaskan AGAMA dan menyerahkan potfolio tersebut kepada exco lain perjuangan Islam yang dibawa oleh PAS.

b) Exco yang menerima amanah terhadap potfolio AGAMA hendaklah menyusun,memperkemas dan memperkasakan Majlis Agama Islam,Jabatan Agama Islam dan Jabatan Mufti supaya perlaksanaan Islam yang sebenar dapat dibuat

c) Umat Islam di negeri ini tidak mahu melihat kerajaan negeri bertelagah menyalahkan pihak itu dan ini kerana kegagalan memperkasakan perlaksanaan Islam sebaliknya hendaklah menggerakkan semua entity secara bersepadu termasuk dengan jabatan-jabatan yang lain ( yang bukan berkaitan agama )

( PAS KAWASAN ALOR SETAR

Inilah diantara Faktor2 Penyumbang Kemenangan UMNO/BN di Kedah !!!
kah..kah..kahh...

Dasar pemerintahan lidah "BEWAK" !!
.

Komentar :

ada 2 comments ke “RAHSIA KEMENANGAN UMNO/BN DI KEDAH PRU13 !! kah..kah...kahhhh”
Anonymous said...
pada hari 

kerajaan PAS pimpinan Azizan Razak sebenarnya tidak mempunyai kredibiliti untuk mengurus pentadbiran negeri, sebenarnya mereka terkejut mendapat kuasa ibarat 'Beruk mendapat bunga'...., persoalanya...perlukah rakyat negeri kedah memberi mandat untuk 'Beruk-Beruk' ini dimasa akan datang...tepuk dada tanya selera.

Anonymous said...
pada hari 

berok2 ini merasa inilah kerajaan islam sebenar,hakikatnya ia sebuah kerajaan yahudi laknatullah kerana puak2 ini bijak bermuka2 dgn hukum Allah sw,dan diantaranya cukup kuat pembohong dan menipu rakyat,dan selebihnya pula taik puki !!!!

Post a Comment

Pemilik Blog tidak bertanggungjawab atas komen-komen yang di buat.

Labels

 

© 2009 Fresh Template. Powered by Blogger.

© 2010 Tempe Template. Modified by GMC.

Fresh Template by NdyTeeN.